KUNSTIG VANNMANGEL

VANN ER EN LIVSBETINGELSE, MEN NÅ MENER NOEN AT JORDKLODEN HOLDER PÅ Å GÅ TOM FOR DRIKKEVANN

VI HAR LENGE HØRT AT JORDKLODEN ER OVERBEFOLKET, MEN OGSÅ AT DET ER FOR LITE DRIKKEVANN TIL ALLE

Av alle kriser verden nå opplever, må mangel på drikkevann være noe av det verste. Vi kan klare oss uten mat i flere uker, men bare noen dager uten vann. Selv om verdenshavene er fulle av vann er det jo selvsagt drikkevann det her er snakk om og som utgjør omkring 5 prosent av alt vann på jorden.

Selv om vann kan renses og destilleres og derfor er fornybart, blir man fortalt at det er altfor lite vann til alle. Dette er en sannhet med modifikasjoner, spesielt fordi man har oppdaget en industri som vil tjene grovt på at vi tror det er for lite vann og derfor må kjøpe det på flasker. Den rike verden har vel råd til dette dyre vannet, mens resten må finne seg i å dø av tørst.

Også denne krisen er menneskeskapt og er basert på en løgn. Det finnes nemlig veldig mye ferskvann. Problemet er at vi må slutte å forurense det. Og noen ganger må man grave dypt etter det. For grunnvann finnes over alt på kloden, selv om det synker fordi man har sugd opp mye av oljefettet som hindrer at vannet siger dypere. Naturen har sin egen perfekte måte å regulere vannet på, men hvert sted det samler seg en flokk mennesker, blir både vann og luft fort ødelagt. Selv jordsmonnet blir påvirket negativt av vår atferd der vi kommer.

Det er ikke helt riktig at vi er for mange mennesker på kloden. For det er plass nok til mange fler om vi ikke klumpet oss sammen i store byer. Derimot er det sant at det er for mange dårlige mennesker som ikke tar hensyn til jordens natur og miljø i sin grådighet etter å plyndre kloden for alle slags ressurser.

Vann har alltid vært gratis, liksom luft. Men nå selges også frisk luft via automater i store byer som Tokyo med mye eksos i luften. Flaskevann har vi hatt lenge, helt siden franske Perrier gjorde det til en motesak å bare drikke eksklusivt vann fra deres elegante grønne flasker. Men det er da vel også en del år siden vi fikk vår første Farris?

I luksuriøse strøk som Hollywood gir man også katter og hunder flaskevann og helst av dyreste merke. En stund var det på mote å alltid ha en flaske vann på lommen og ta en slurk i ny og ne. Den gode gamle øsa ved vasken er kommet på museum, men det er snart også det gode gamle vannglasset.

Kvaliteten på vannet i kommunale vannverk er blitt betydelig bedre etter strengere regler er kommet på plass. De fleste steder er dette vannet av like god kvalitet som de fleste flaskemerker. Likevel stiger salget av flaskevann unaturlig fort. Det er nok fordi man har klart å innbille folk at vann nå er blitt en mangelvare og at det bare er å vende seg til den nye måten å slukke tørsten på.

 

ROALD DANIELSEN

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar