POET OG FORFATTER ROALD DANIELSEN

EN ALLSIDIG FORFATTER SOM BALANSERER MELLOM ALVOR OG SPØK, MELLOM FORBRYTELSE OG STRAFF, MELLOM KRIG OG FRED

EN GANSKE UNG OG NYGIFT ROALD I 1970


ENHVER MANN ER SIN EGEN LYKKES SMED Med litt av hvert har mannen drevet
i løpet av sitt liv så spennende og rikt
ja noen sier faktisk helt unikt
som derfor etter hvert blir skrevet

Form og farge ble hans hovedfag
men hobbyer ganske mange og uten tall
med mye dill og mye dall
som sammen ble hans liv i store drag

Nå har han slått seg ned et rolig sted
og valgt sin lille svenske flekk
for skrivelyst med penn og blekk
som gir ham verdens beste sjelefredDEKORATØR, SKILTMALER, REKLAMETEGNER, KURSLEDER, AVISUTGIVER, REDAKTØR, FOTOGRAF, ANNONSESELGER, JOURNALIST, FAR TIL FIRE, MUSIKER, FILOSOF, GRILLKOKK. TUROPERATØR, NATURELSKER, GRØNNSAKDYRKER, SAUEBONDE OG NÅ OGSÅ FORFATTER

    

Roald Danielsen ble født 1946 i sørlandsbyen Kristiansand. Det var like etter andre verdenskrig og familien slet som mange andre med dårlig økonomi, men den unge Roald var kreativ og med en bevisst skapertrang, ganske bestemt på å bli noe innen kunst og kultur. Skjebnen ville at han skulle havne i reklamebransjen etter sin utdannelse ved Bergenholz i København 1963 og 1964. Fra barnsben var han glad i å tegne og laget tegneserier til lokalavisen, Sniff på nye eventyr, som 12-åring og ble dagbladet Sørlandets Barnas Hjørnes tegnemester i 1960 som ble materialisert i en flott sølvpokal han har stående på hyllen den dag i dag nå seksti år etter.

Etter Bergenholz ble han vindusdekoratør og skiltmaler med flere år som fast ansatt sjefsdekoratør i motevarehuset Sønnik Johnsen i Kristiansand. Siden som selvstendig næringsdrivende med eget firma, Westmark Reklamebyrå. Etter en bilulykke for noen år siden måtte yrkeslivet avsluttes og uførepensjon ble den økonomiske bærebjelken. Kunstner ville han dog fortsatt være, men nå mer som skribent. Etter 30 år i reklamebransjen hadde han da også forfattet mang en slagferdig reklametekst, dessuten med tegninger til.

Han giftet seg med Allis Lysne i 1970 og paret har fire barn, gutter som nå er voksne med egne familier og mange barnebarn. Allis Lysne er kunstmaler og har spesialisert seg på maritime bilder og seilskuter, men maler også andre typer bilder som portretter, landskap og stilleben. Hvis du vil, kan du se hennes egen webside ved å klikke
her

Roald Danielsens forfatterskap er nærmere tjue år gammelt og startet i og med utgivelsen av gratisblekka Feriavisen. Dette pågikk i 4 sommersesonger tidlig på 90-tallet og avisen kunne fås på bensinstasjonene rundt Oslofjorden fra Halden via Oslo til Sandefjord. Han skrev selv alle artikler, tok alle bilder, tegnet alle illustrasjoner, solgte og satt alle annonser selv. Et avistrykkeri gjorde trykkejobben og så distribuerte han disse selv bunkevis til alle bensinstasjonene. Selv syntes han Ferieavisen ble ei slunken lefse på bare 12 sider, men folk sa at de likte den. Samtidig drev han som turoperatør med bussreiser til Frankrike og Spania, med en topp i påsken 1993 da over 500 av hans gjester inntok et hotell i badebyen Calella på Costa Brava. Samme høst ble paret påkjørt bakfra, hvilket satte punktum for deres ordinære arbeidsliv.

Når skrivetrangen tok over for alvor, begynte det med poetiske vers både som rim og prosa. Deretter noveller, romaner og avhandlinger om ulike sider av livets eksistensielle spørsmål. 

Alt Roald Danielsen skriver er for det meste hentet fra egne erfaringer med seg selv og andre mennesker. På godt og ondt får en si, for kunstens vei er som kjent tornefull og ikke bare en dans på roser. Han har truffet mange mennesker, de fleste interessante og morsomme, men også noen farlige. For noen år siden fikk han problemer med en skummel psykopat og lærte hvor galt sånt kan gå og hvor stor makt slike individer har. Men han kom ned på beina og har stått støtt siden. En slik erfaring kom selvsagt til å prege hans forfatterskap i lange tider.

Da gjenstår det bare å si velkommen til Roald Danielsens forfatterskap. Prøvesmak gjerne hans tekster og opplev litt av den verden denne forfatter beveger seg i.

FEMTI ÅR SENERE

Anette Ringnes Moltzau Trudvold 29.06.2016 23:15

Hei hei. Det var koselig å treffe dere hos Janne og Kjell :)
Vi sees vel snart igjen :)

Alf Helge Vige 23.12.2010 12:48

Kjære Roald, Det var en fantastisk opplevelse å komme inn på denne siden og få lese om deg og det spennende livet ditt etter at vi skiltes fra Grim skole i 1960

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar