HER ER MIN FASTEBLOGG 2022

FOR NIENDE GANG PÅ RAD SKAL JEG OGSÅ I 2022 FASTE HELE JANUAR MÅNED. FØLG MED PÅ BLOGGEN OG LÆR OM FASTE OG HVORDAN DET FØLES DAG FOR DAG Å RENSE KROPPEN FOR GAMMELT AVFALL...

Å AVSTÅ FRA MAT ER IKKE VANSKELIG NÅR EN GOD HELSE SETTES HØYERE ENN NYTELSE AV GOD MAT. JEG SIER DOG SOM OLE BRUM JA TAKK BEGGE DELER. OM DU VIL, MÅ DU GJERNE PRØVE Å FASTE SAMMEN MED MEG NOEN DAGER ELLER EN UKE OG FÅ GODE RÅD PÅ VEIEN TIL EN RENERE KROPP OG BEDRE HELSE...

 

LØRDAG 29. JANUAR
Så ble dette min siste fastedag likevel. Min kone sluttet i går og vil vi skal spise hummer til søndag. Da var det bare å gi seg. Så jeg tok et par dadler i eftermiddag for å gi beskjed til magen at nå skjer det noe. En time etter spiste jeg en skive hjemmebakt brød med smør og brunost. Herlig! En probiotika-tablett må til for å tilsette nye bakterier, ellers blir det mageknip. Et glass kulturmelk til å svelge det ned med og dermed er fasten avsluttet for i år.Jeg skulle gjerne ha fastet ti dager til, det har jeg gjort før, men kom til at dette var nok. Stortåa blir nok bra igjen av seg selv og kneet likedan. Det har ikke vært så ille i dag. Robin har nå reist hjem og vi er alene igjen. Men han kommer snart tilbake. Var oppe pågården for å se til sauene i dag og de hadde det fint. Dekom springende mot meg for å få en bit knekkebrød jeg alltid har med meg. Det er jo så mildt og skal være sliki et par uker til. Hva blir det da med vinteren? Fint for meg som snart skal legge frø i jorden, og nå som jeg begynner å spise igjen, blir jeg full av arbeidslyst. Dermed har jeg ikke mer å skrive om, bortsettfra at jeg kunne skrevet en hel bok om å faste. Det gjør jeg ikke, for det har sa mange andre gjort før meg. Dermed sier jeg takk for følget til dere som har fulgt denne bloggen og velkommen igjen til neste år. 

 

FREDAG 28, JANUAR
Jeg hadde tenkt å avslutte fasten idag fordi vi skulle ha en koselig familiemiddag imorgen. Men når jeg våknet i dag tidlig og merket hvor godt det nå kjennes i hele kroppen bortsett fra min storetå, bestemte jeg meg for å fortsette en stund til. Kanskje jeg kunne få ut all skitten som fortsatt sitter fast der nede? Jeg faster derfor frem til 10. februar. Så sterk tro har jeg på det å faste. Vår sønn Robin hjalp meg å hente hjem noen redskaper fra sauegården til bruk her i hagen i formiddag. Det er jo snart vår og jeg vil være klar så tidlig som mulig. Nå blir det februar, men det kjennes ut som april. Formen er altså på topp selv om energien ikke holder mer enn til et par timers arbeid akkurat nå. Så var det tid for badstu på hotellet og Allis ble med. Tre herlige kvarter i varmen og et kvarter i massasjestolen. Hjem igjen til suppe og mer vann. Mye skitt ligger igjen i badet og kroppen kjennes lett og fin. Et glass kulturmelk smakte også godt, mer vann og senere skal Allis og Robin spise pizza, på meg blir det vel buljong. Nå er magen helt i ro og jeg gjør ikke noe av å sitte til bords med de to andre og deres pizza, for min hjerne vet at det jeg gjør er til beste for hele kroppen. Denne måneden har vi spart en masse penger på minimalt forbruk av mat så vel som toalettpapir. For på do sitter vi bare et par ganger i uka og da for å tømme ut en liten porsjon komprimert avfall hentet ut fra hver eneste celle i kroppen. Denne deilige følelsen jeg har nå forstår bare de som har prøvd å faste, spesielt langfaste. Så derved er dette anbefalt på det varmeste.

    

TORSDAG 27. JANUAR
Jeg tror ikke at jeg får ut alt avfallet av stortåa, for i mogen er det siste dagen. Lørdag skal fasten avbrytes og vi skal spise middag sammen med vår sønn Robin som er på besøk. Vi har fire sønner og skulle ønske alle var her med alle våre ti barnebarn. Da ble det ikke hummer likevel som jeg hadde tenkt, flertallet ville ha noe saftigere å sette tenna i og det ble koteletter. Det beryktede avfallet i stortåa mi blir vel pakket inn igjen og stuet bort til senere, så får jeg kanskje ut resten neste januar. Men sikkert og visst har jeg fått ut mye denne gangen også og det kjennes veldig godt. Skal i badstu i morgen og få ut det som ligger like under huden. Var en tur i nabobygda Dals-Långed og så til sjappa mi. Hvis mildværet fortsetter vil jeg holde åpent 3 dager i uka, for nå åpnes visst grensen og nordmenn kan strømme til. Det er jo mine landsmenn som handler, svenskene vil bare titte. Maleriene til Allis henger i vinduene og har solgt tre av dem. Denne måneden har gått fort og jeg tror våren er like rundt hjørnet. Pandemien blåses av nå, men Bill Gates har lovet en ny bølge. Den kommer når folk snart begynner å bli syke av vaksinen. Så får en ny variant skylden og så er vi i gang igjen. Følelsen av fasten og renselsen er så behagelig nå at jeg får lyst til å faste en stund til. Men for å være sosial, blir det slutt til helgen. Kjøpte inn litt matvarer i dag så det fylles opp i kjøleskapet. Men ettersom vi går rett på en slankekur, blir det ikke noe etegilde på en stund. Sier det samme hvert år, men denne gangen skal jeg klare det og sole  meg på badestranden til  sommeren. Sol gir D-vitaminer som er viktig for å unngå influensa neste vår. 

       

ONSDAG 26.JANUAR
Da jeg skulle legge meg igår kveld kjente jeg plutselig en kvalme som gjorde det vanskelig å sove. Jeg lå våken til morgenkvisten, men da var kvalmen borte. En overproduksjon av galle og vet ikke hvorfor, men helt ufarlig. Jeg drakk et glass eplesidereddik og honning som hjalp litt, men det går altså over av seg selv når gallen siger nedover og ut. Eneste negative opplevelsen siden fasteverken i begynnelsen. Tok et smakfullt glass tranebærsaft med  farris og kom i fin form. En tur opp til sauene og en tur på byen for å bytte gassflaske. Så  var det hjem igjen for å rydde litt på kontoret som fløt av papirer og allskens rot. Prøvde å reparere en stiftemaskin, med det mislyktes så den må skrotes. Trist, for jeg er ikke sånn bruk-og-kast type. Suppe til lunsj og til kvelds blir det vel Nutrilett. Magen rumler litt når vi snakker om hvordan vi skal bryte fasten. Vår sønn Robin er hos oss fortsatt og lager sin egen mat. Men til lørdag bryter vi fasten og lager en middag sammen før han reiser hjem til kone og barn. Kreftene minker merkbart under fasten, men ikke verre enn at jeg kan pusle litt i hagen, nå som det nesten er vår i luften. Det kribler i meg og blir en glede å se nye frø bli til store planter utpå sommeren. Vi har en stor kjøkkenhage som byr på mye godt og en fin grillplass med plass til mange gjester. La oss håpe det kommer flere i år enn i fjor. Og at denne sinnsyke pandemien snart blåses over.

     

TIRSDAG 25. JANUAR
Siste to ukene har den ene dagen mer eller mindre vært lik den andre. Jeg valgte januar som fastemåned fordi jeg da hadde minst å gjøre enn ellers i året. For snart er det februar og da begynner våronna mi. Frø av tomater, paprika og andre ting skal sås i vinduskarmen og så går det slag i slag i drivhuset hvor jeg har en liten ovn. Men akkurat nå er det stille, bortsett fra litt i rykk og napp med saker og ting. Trenger ikke stå tidlig opp og sover derfor lenge. Varierer væskeinntaket nå fordi vann ikke smaker så godt etter en uke. Kaffe, men ikke for ofte eller for mye. Men juice, tynn suppe og buljong er bra. Mye væske må til for å skylle all skitten ut, både i urin og svette. Stortåa mi er bedre i dag, men fremdeles ligger det noen luringer der som må ut. Jeg håper disse siste dagene tar knekken på svineriet, ellers må de kapsles inne igjen og vente til neste år. Resten av kroppen min kjennes velbehagelig og er nok noen kilo lettere også. Og vektreduksjon skal jeg fortsette med etter fasten. I disse ni årene jeg har fastet en hel måned, har dreneringen trengt dypere og dypere. Når jeg er helt frisk i stortåa, vet jeg at målet med fasten er nådd. Så gjelder det å holde på en god helse og et godt immunforsvar. Så kan pandemien være hva den vil. Den angår ikke meg.

 

MANDAG 24. JANUAR
At tiden kunne gå så fort, var litt uventet. Men denne gangen har jeg virkelig hatt noe å henge fingrene i under fasten. Sauer som skal lamme, spiker i foten, bil som streiker og må på verksted, ny brukt konebil og tilsyn av stengt butikk inntil videre og enda litt til. Men at tiden flyr fort akkurat nå er helt greit. Å faste kan være litt kjedelig, så alt dette ekstra styret bryter ventetiden i biter. Det beste ved alt er den gode følelsen som for lengst har fylt meg. En skår i denne gleden er min portvinstå. Den har ennå ikke gitt seg. Jeg håper at blodstrømmen fortsetter å skrape ut lagret skitt helt nede i tuppen av tåa mi, der blodet snur oppover igjen. Jeg er tålmodig, for jeg har lært å tyde kroppens signaler. I dag var jeg på søppelplassen med et lass, litt fra meg og litt fra min kamerat som passer sauene. I ettermiddag var jeg i badstua som jeg alltid gleder meg til. I tillegg ett kvarter i en massasjestol. Så kom vår sønn Robin på besøk og han har kjøpt pizza til seg selv mens Allis og jeg har oss en tynn rekesuppe. Noen kritiserer oss for disse suppeposene, rett i koppen. Men da sier jeg at vi ikke faster for å slanke oss. Og faste er å ikke spise fast føde. Te, kaffe, juice, buljong, smoothie er helt okay. Men selvsagt sverger noen til bare rent vann, som absolutt er det beste og mest effektive. I India faster man som en religiøs tradisjon, og da heter det vannfaste. Jeg foretrekker å brekke opp litt på stivheten ved å få væskeinntaket til å smake litt.

 

SØNDAG 23. JANUAR
Om sju dager skal vi ha hummer til middag. Det hadde vi nyttårsaften også, sist gang jeg satt til bords. Lett fordøyelig festmat man ikke blir lei av. Jeg kjøpte den inn i dag og det gjorde meg ingen ting å gå rundt i matbutikken og se all den deilige maten. Sultfølelsen er der men plager meg ikke. Dagene flyter av gårde i en vinter man skulle tro var våren. Februar kan gi en smell. Vi får se. Da spiser jeg igjen og fryser ikke så lett. For hver dag merker jeg mer lettelse i kroppen og vet hvorfor. Kroppens signaler kjenner jeg også, ingen ting å være redd for. Små stikk og smerter er tegn på at det jobbes til m beste for meg selv. Dette skulle flere prøve. Særlig i disse tider da det gjelder å styrke immunforsvaret. Faste og bastu er super rengjøring. Pluss riktig næring fra råværer man lager til selv i stedet for ferdigmat. Mye vann og helst ikke brus. Leveren er nøkkelen til god helse og immunforsvar. Styrk den med bitterstoffer som svenskedråper osv. Eplesidereddik og honning er også superbra. Vaksinen er egentlig en gift som mange blir syke av og kan også dø. Hvis ens immunforsvar er dårlig gjør vaksinen det bare verre. Mye debatt om dette nå. I dag var det som vanlig juice og vann samt kantarellsuppe og til kvelds en Nutrilett.

 

LØRDAG 22. JANUAR
En merkelig forandring på blæra mi etter badstua i går, for i natt sov jeg helt til solen sto opp. Sist natt var jeg oppe hver time for å tisse. Svettinga drev så mye vann og skitt ut av kroppen, at det ikke var så mye i blæra. Men det skjedde mer merkelig i dag. Saaben min vil ikke starte og må taues til verksted. Jeg kjøpte jo derfor en liten bil til Allis jeg kunne bruke imens. Skulle ta en tur til sauene mine, men så ville plutselig den lille nye bilen heller ikke starte. Den som kom som ei kule bare jeg tok å nøkkelen. Nei, ikke pokker om den ville. Jeg kunne tømt batteriet, men det skjønte jeg ikke ville hjelpe. Fortvilet gikk jeg inn og sa det til Allis, at nå var også hennes bil blitt tullete. Vi sto bom fast og jeg med en ennå ikke helt frisk fot. Så fikk jeg en ide om å prøve Saaben igjen. Det var ikke lett, men etter at jeg bare holdt nøkkelen på start en god stund, så kom det et poff og litt etter et til. Den gikk nå på to sylindere. Jeg trødde pedalen i bånn og snart gikk den på tre og plutselig var det som om den ble helt normal. Jeg kjørte straks ned til bilverkstedet og parkerte den der. Hadde ringt en nabo som kom og hentet meg. Da jeg kom hjem ville jeg prøve Allis lille trollete fillebil. Jeg trodde ikke det var sant, men nå kom den rakkeren som ei kule igjen! Er det rart man blir litt overtroisk? Noen usynlige krefter prøver å bryte meg ned, mens andre holder meg oppe. Sånn gikk dagen i dag som startet med en kopp kaffe, senere Tranebærjuice og så kantarellsuppe og nå til kvelds Samarin.

 

FREDAG 21. JANUAR
Måtte opp mange ganger i natt og tisse. Ellers er alt fint, men den gode nattesøvnen har jeg da til gode. Lå litt lenger til utpå formiddagen og kjente den indre velvære som brer seg som dagene går. Samain til frokost- vann er blitt kjedelig. Var en tur til min kamerat for å se til sauene. De hadde det bra men ingen lam ennå. Jeg hadde et par skiver knekkebrød i lomma til dem, det liker de godt og kom springende mot meg. Vannet i bøtte hadde fryst så jeg måtte slå hull på isen. Kameraten min skal reise bort for en stund og jobbe på en gård for å lære mer om gårdsdrift, så jeg må stelle dem alene, men snart er det vår og de skal komme ut. Tortåa mi plager meg litt. Det er gammelt lagret avfall som må ut og det stritter imot. Men når jeg er så beinhard på å faste, er det meg som vinner til slutt. Hjem igjen fra gården til en kopp varm tranebær-te før vi skal i badstua på hotellet. Det gjorde godt og benyttet ogdå en massasjestol som står der. Allis ble riktig hekta på den, men jeg også. Fikk knadd opp rygg og legger skikkelig etter badstuvarmens herlige opplevelse, Hjem igjen var det tynn kyllingsuppe slik at jeg ble døsig. Kunne sovnet på en stol. Men jeg vil heller sove til natten, så jeg begynte å skrive dette og skal inn og titte på TV - det er jo fredag.

 

TORSDAG 20. JANUAR
I dag kunne jeg gå på foten og var en liten luftetur ute på gårdsplassen, hentet litt mer ved og bandt opp pressenninga på bobilen. Det har blåst fælt siste døgn og et par snorer hadde røket. Var selvsagt litt sliten etter tre uker uten mat. Men ellers fin i formen. Skulle vært en tur og sett til sauene, men det får vente en dag eller to til. Samarin til frokost, så et par glass vann. Til lunsj kom Allis med en kopp varm buljong, som jeg begynner å bli lei smaken av. Så var det til sofakroken med sudoko igjen, som jeg også begynner å bli lei av. Følger ellers godt med på nyheter om Russland nå som rasler med sablene. Men det er nok Nato som er den store stygge ulven. Putin vil bare ha tilbake marinebasen sin på Krim som Nato prøver å få kloa i. Tror det er et skuespill for å skremme oss og få enda mer kontroll på oss vanlige. Snart kommer vel robotene og tar rotta på oss alle. Merkelige tider vi har nå, men den som lever får se. Jeg snur meg vekk fra TV'n og prøver heller å lytte til kroppen min. Hjertet signaliserer at det sliter litt med å pumpe blodet med alt avfall rundt og rundt til det har funnet en vei ut. Litt tunge ujevne dunk. Hadde jeg ikke visst hva det var, ville jeg spurt legen. Men etter fasten går det over. Jeg har litt høyt blodtrykk og tar medisiner. Men når jeg faster er trykket som på en ungdom. Går jeg ned 20-30 kilo, slipper jeg medisiner. Dette blir nå målet etter fasten. Mindre mat, riktig mat og mer mosjon. Avføring kun en eller to ganger i uka og veldig lite. Minst to liter urin produseres hver dag, lys gul og fin. I morgen blir det bastu igjen, det kommer til å kjennes godt i kropp og sjel. Tror det blir en kopp blåbær-te til kvelds og skal legge meg tidlig.

 

ONSDAG 19. JANUAR
Sakte litt bedre i foten og er optimist. En smell som hindrer meg i å mosjonere under fasten. Ellers merker jeg at bakteriene er fordrevet fra mage og tarm og blir helt tørr selv oppe i halsen. Skal ta en probiotika for å se om det hjelper. Kjenner ellers en gammel smerte i høyre stortå fra da jeg hadde podagra. Portvins-tå som de kaller det. Samme fot jeg trødde på spikeren. Foten hovnet og smertene kom rundt stikket, men også i stortåa. Jeg lurte på hvorfor. Svaret må være at hvite blodlegemer strømmet til for å isolere en eventuell infeksjon. Men jeg hadde smurt foten med jod for å ta det verste. Blodet som strømmet til foten må ha slipt av et lag isolasjon over gammelt slagg i stortåa slik at dette kom fri og forårsaket smerten. Den var intens i går, men bedre i dag. Altså fortsetter skyllingen der nede og så kommer vel resten av min gamle podagraskitt til å forsvinne i stedet for bare å dekkes over. Dette er fordelen ved langfaste. Man får renset skikkelig opp i gamle problemer og ikke bare feiet dem under teppet. Og med badstu i morgen eller fredag, skal denne giften helt ut. Den som faster slik, vil oppleve at mange slags plager bare forsvinner. En mann jeg hørte om fastet i 60 dager hvoretter han løp maraton. Til folk sa han at for en kropp som er helt ren er dette ikke noe problem. En stille og rolig hviledag også i dag altså, med pianoøvelser, sudoko og internett. Ti dager igjen, men jeg vet at når siste dagen kommer, har jeg lyst til å fortsette. For følelsen av å ha renset opp er en velvære som bare de forstår som selv har fastet.

  

TIRSDAG 18. JANUAR
To gamlinger møttes og den ene spurte: Hvordan har du det i dag? Jo takk bare bra, svarte den andre, for i dag har jeg hatt avføring! En vits å le av, men med et poeng. Det er viktig å bli kvitt avfallet, også det som befinner seg i kroppens vev og celler. Peristaltikken driver det nedover tarmen og ut, men først må det komme ut i tarmen. Min langfaste ble nylig forstyrret av en spiker i foten. Jeg halter ennå og det ble ingen bastu i dag som jeg ønsket. I stedet sitter jeg her og tenker på hva faste betyr for min psykiske velvære. Det er jo slik at blodet bringer næring ut til alle kroppens deler, også hjernen som trenger dekstrose (druesukker). Med blodstrømmen følger også diverse rusk og rask fra moderne matproduksjon. For eksempel aluminium som får hjernen til å tettes i de fine blodårene slik at nervetråder ikke får næring og tørker inn. Dette kalles demens. Under en fastekur vil blodet i hodet også rense ut hva det får tak i og derved skaper en friskere hjerne som tenker klarere. Ved meditasjon under en fasteperiode skjer en aktivering av det senter i hjernen som behandler dype eksistensielle tanker. Som for eksempel tanken på Gud i himmelen. Vi fikk en tenkeevne som innebar evnen til å forstå at Gud finnes. Men vi fikk også en frihet til å velge å tro noe annet. Dette viktige senter i hjernen er velkjent av hjerneforskere, kan også forurenses slik at det bedøves. Et faktum som er grunnen til at bønn og meditasjon er en viktig tradisjon i mange kulturer for å rense tankene. En ren kropp og en ren hjerne må til for å leve det gode liv. Ellers er foten litt bedre, men det tar nok noen dager til. Mye vann i dag, men også tomatjuice.

 

MANDAG 17. JANUAR
Litt bedre i foten nå, etter å ha sovet godt i natt. Noe hoven og øm under, så jeg må hinke meg frem på hælen. Dette var en kjepp i hjulet nå som jeg hadde så mye å gjøre. En bil som må på verksted og en sau som skal lamme. Startet dagen med en Samarin og senere en tynn suppe med grønsaksmak. Mer vann og til kvelds en tomatjuice. Fasten går som normalt og faktisk uten at jeg tenker på det. Men kjenner at avfallet sakte dreneres ut av kroppen. Hvis jeg klarer det, skal jeg i badstu i morgen igjen. Det er lite som kommer ut fra tarmen nå, men jeg tisser ut et par liter i døgnet. Dagen i dag har vært lang, men føler meg i fin fort til tross for foten. Lysten på mat er borte, og kan se på TV-kokker uten å få vann i munnen. Hjernen har akseptert min beslutning og ber magen holde seg i ro. Likevel får hjernen og hjertet den energi de daglig trenger fra mine fettreserver via ketose. Derfor er vekttapet en hyggelig bonus ved fasting. Men jeg har et slankeprogram å sette inn etter fasten som går ut på å spise mindre og sunnere. Havregrøt til frokost og lunsj midt på dagen i form av et knekkebrød med godt pålegg på og til slutt mot kvelden en liten middag servert på en frokosttallerken. Ingen alkohol i ukedagene, kun i helgen, Hvis jeg klarer dette frem til sommeren, skal jeg på badestranden. Men som sagt faste er primært for sunnhet og renhet i kropp og sjel. De psykiske fordelene skal jeg ta opp i morgen.

  

SØNDAG 16. JANUAR
Min verste natt og min verste dag i dag. Nei, ikke på grunn av fasteproblemer. Nei, for i går kveld var jeg oppe hos min kamerat og så til sauene. Da kom jeg til å trø på en plankebit med en spiker som ble trykket inn i høyre foten. Auugh! Sånt kan jo være farlig, man man jo få stivkrampe. Så var det lørdag kveld og jeg kviet meg for å ringe legen. Jeg haltet meg til bilen og kjørte hjem hvor jeg hadde en flaske Lugols jodoppløsning, det beste steriliseringsmiddel som finnes. Ned på kne smurte jeg et tykt lag rundt stikket og det svidde. Fint, tenkte jeg, da renser det såret. Men smerten var stor og jeg visste at denne natten ville jeg ikke sove godt. Og ganske riktig, jeg sovnet på morrakvisten og lå til elleve, Smerten hadde avtatt noe, men kunne ikke trø på foten. Så i dag haltet jeg rundt som en invalid mellom piano, sudoko og data. Startet med Samarin, senere en tynn suppe med kyllingsmak, flere glass vann innimellom og i kveld blir det blåbær-te. Håper foten er litt bedre i morgen, for da skal jeg se til sauene igjen. Den ene venter lam. Jeg hadde vondt i kneet, men dette er nå kommet i bakgrunnen. Som spøkefuglen sa at det fine med hemorioder var at man ikke kjente gikta. Med kneet og foten tenker jeg ikke på fasten. Jeg tenker bare på at det skulle vært fint å gå en tur i det fine været og fire grader varmt. 

 

LØRDAG 15. JANUAR
En ting jeg ennå ikke har nevnt, er hva jeg kaller "faste-kvalme". En svak følelse av å være litt uvel, nesten litt kvalm. Bare av og til og ikke hele tiden. Dette har å gjøre med produksjon av galle som det ikke finnes mat og næring å bruke den på. Det hjelper da å drikke noe syrlig, C-brustablett i vann, sitronvann osv. Eller man kan gå motsatt vei å drikke et glass vann med en teskje bikarbonat. Det gjør kroppen dessuten alkalisk og balanserer pH-verdien. man kan la være å gjøre noe, som jeg akkurat nå, så går det over av seg selv. Hverken sultfølelse, hjertebank, hodepine, fasteverk eller kvalme, er så mye å bry seg om. Det er kroppens reaksjon på ikke å fylle magen. Men de positive følgene er derimot så mye mye bedre; følelsen av å bli renere og renere innvendig for hver dag. Vekten raser også, men det er ikke poenget ved å faste. Nærmest bare som en bonus. Når nye og gamle slaggstoffer forsvinner, får kroppen mer energi og vitalitet som det er viktig å lade opp med akkurat nå som vi alle står overfor mange alvorlige utfordringer som kan leses andre steder her.

 

FREDAG 14, JANUAR
Hemmeligheten ved faste og spesielt langfaste er ikke å pine seg. Selv om man tar full viljestyrt kontroll over sin kropp, er dette noe kroppen selv gjerne vil og er slett ikke pinefullt. Tvert imot og resultatet viser seg best etter at fasten er over. Men også underveis kan en fastende oppleve et vidunderlig velbehag. Liksom det ikke er en smerte å være sulten, nei ukke engang skrubbsulten. Å være god og sulten før et måltid er en behagelig tilstand. Så også når fasten er godt i gang, fordi både kropp og sjel vet at dette er bra for helheten. Det er liksom et biologisk dataprogram som aktiviseres når magen ikke får mat samtidig som hjernen vet at mat finnes tilgjengelig. Under en hungersnød brukes ikke dette programmet, for da er det noe annet som hender, panikk, redsel, desperasjon. Men faste er trygt å gjennomføre og kropp og sjel vet ubevisst hva som skjer. Da byttes strategi med tanke på den viktige tjeneste som blodbanen utgjør. Transport av næring til kroppens alle avkroker byttes gladelig ut med transport av gammelt avfall. Som et langt jernbanetog, har jeg ofte sagt. Med vogner som aldri står stille. En fantastisk ordning på alt og alle kroppens celler er med på hva som skjer. Lynraske informasjoner går ut og oppfattes og ordrer følges. Alt dette foregår uten at vi behøver skjenke det en tanke. Resultatet er bare velbehag. Som når et hus har gjennomgått en stor hovedrengjøring. Nå er jeg halvveis og gleder meg til de siste to uker på vann, juice, te og en kopp kaffe innimellom, tynn suppe oav, men ikke fast føde. Det får vente til februar, men det gleder jeg meg også til.

 

TORSDAG 13. JANUAR
I dag skulle man ikke tro det var midt i januar. Sju pluss er aprilklima, men jeg syntes det er helt fint. Frysepinn er jeg likevel og må kle meg litt ekstra også om natten. Jeg begynner å få en fantastisk følelse i hele kroppen fordi mer og mer avfall blir skyflet ut. Bare to ganger bommelom i uka, men bimmelim mange ganger i døgnet. Må drikke mye og skylle. Men så går jeg i badstu to ganger i uka og da kommer mye ut den veien, salter, tungmetaller, miljøgifter osv. Dem vil kroppen ikke ha og sender det ut korteste veien, men man må hjelpe til for å svette godt. Dette avfallet finnes lagret rundt om i kroppens muskelvev, knokler og andre steder og kan bli betent. Ja også nede i hver celle kan det lagres avfall. En celle er liten, det må 200 til for å måle en millimeter. Likevel har de alle et depot for avfall, en egen kraftstasjon og laboratorium. De lever ikke så lenge men erstatter seg selv. Døde celler er også avfall som blandes med avfall etter næringen og tømmes ut i tarmen. Men innen det kommer ut, strømmer det med blodet rundt i kroppen og kan være årsak til et stikk eller en dump smerte av og til her og der før de kastes ut. Mange krystaller er skarpe i kanten selv om de er mikroskopiske og kan rispe litt som kan kjennes som smerte, f.eks. i hjertet eller andre organer. Dette er ikke farlig, men kan uroe fastende som ikke vet hva det er. Faste er en relativ trygg måte å rense kroppen på. Men har man underliggende sykdommer og plager, er det klokt å snakke med legen innen man starter en langfaste. Dagen i dag gikk til reparasjon av en sauegård hos min kamerat som passer mine sauer og hjemme igjen fikk jeg tynn kyllingsuppe. Deretter vann, vann og atter vann. Herlig. Fått mye frisk luft i dag og vil nok sove godt til natten.

 

ONSDAG 12. JANUAR
Sover bedre og bedre om natten nå, selv om jeg må opp et par ganger på potta. Prostata bestemmer. Men jeg sovner lett igjen, noe jeg ikke alltid gjorde før. Når jeg våknet hadde jeg bare en tanke i hodet; jeg måtte ringe bilverkstedet og avbestille timen min idag, for bilen ville ikke starte. Den var dessuten nedsnødd, men snøen forsvant i løpet av dagen. Jeg har jo kjøpt en annen liten knert å kjøre med nå som Allis tar over senere. Saab'en får vente litt til. Jeg skal nok få den i gang igjen og på verksted. Ellers ble det en slaraffendag. Som vanlig her hjemme gikk jeg mellom pianoet, sudokoheftet og datamaskinen. Fælt å lese om strømmen som tredobles. Har ikke Staten sånn makt at de kan si til mafiaen at de ikke får lov å sette opp prisene så folk fryser ihjel? Nei de samarbeider med haiene og vil vel gi folk noen smuler for å hjelpe til. Vi er heldig som har vedfyring i kjelleren, men hva med folk som bor i blokk? Føler meg i fin form fortsatt, ingen mat men mye drikke. Ikke sulten, men kjenner at kroppen jobber for å fjerne smuss og slagg, særlig der det finnes noe gammelt. Må være forsiktig med å fise nå, for da kan det fort komme en teskje med bløtt. Det lærer man fort når man prøver å faste.

 

TIRSDAG 11. JANUAR
Mildværet fortsetter kanskje ut måneden. Superbra for oss som faster og fryser lett. Mange som faster for første gang kan bli skremt av hodepine og fasteverk, selv om dette er normalt og kan forklares. Men plutselige små smerter og stikk kan kjennes og man kan tro at man ikke tåler å faste og derfor bryter av. Men slike signaler fra kroppen kan tydes. Det er rett og slett gammelt slagg som slipes løs fra celler og vev som når de løsner, liksom skal stritte litt imot det å bli kastet ut. Det man da kjenner igjen er gamle skadestofferr, små og store, som er blitt fanget, innpakket og stuet bort. Under fasten blir lag på lag av dette mikroskopiske slagg skrapt av og ført med blodstrømmen til leveren for sortering eller direkte ut i svetteporene. VAr forresten i badstu på hotellet i dag, både Allis og jeg. 50 kroner for hver inkludert massasjestol og den var fantastisk. Hadde en farris med i badet og laget tynn tomatsuppe til kvelds. Kjenner meg aldeles perfekt nå. Lett i kroppen, ikke sulten, bare tørst.

 

MANDAG 10, JANUAR
C-brus til "frokost" i dag også. Formen fortsatt fin, men i går kveld hadde jeg noe som lignet et illebefinnende. Når man faster lenge, er det slik at mye slags avfall samles i blodstrømmen idet det slipes løs fra det sted det ble stuet bort. Dermed kan det stritte imot på en måte, for dette er jo en slags giftstoffer kroppen ikke vil ha. Man kan kjenne en svak smerte der det rives løs, en smerte man kjenner igjen fra en stund tilbake. Men dengang ble det innkapslet og lagret. Nå kommer det løs og forårsaker den samme smerte eller stikk som man kjenner igjen. Jo mer blodet sliper bort, jo lenger bakover i tid kommer man. Langfaste kan fjerne meget gammelt avfall, men som kan kjennes når det skjer og da vet man at plagen er på vei ut. Noe annet som kan skje er at blodet blir så fullt av slagg at det også kjennes i andre organer. Lever, nyre og hjerte kan påvirkes. I går kveld hadde jeg et dunkende hjerte som gjorde det vanskelig å sovne inn. Men neste dag var alt normalt. Mitt hjerte hadde altså en tung jobb med å holde i gang strømmen av blod fordi det var så mye søppel innblandet. Som tiden går blir kroppen renere og renere og det kan kjennes. I dag måtte jeg gjøre noen ærend og fikk dagen til å gå. Så hjem til hjemmelaget buljong på elgkraft og farris og tranebærsaft, så nå er det kvelden.

 

SØNDAG 9. JANUAR
Sov veldig godt i natt på grunn av badstu i går. Mye slagg hadde samlet seg i svetteporene og kom ut. Svetten er ikke bare for å kjøle oss ned i sommervarmen. Den tar med seg salter og kjemikalier som kroppen ikke vil ha, kanskje også tungmetaller. Den som ikke svetter mye, bærer på disse stoffer som kan gi sykdommer og helseplager senere. For meg er derfor badstu viktig både under og etter fasten. Men å drikke mye vann er også bra pluss diverse drikke med smak. Jeg eksperimenterer litt med tynne supper og teer, men også kefir og kulturmelk. En dame spurte om hun brøt fasten med å ta en kopp kaffe med fløte. Mitt svar er at å faste er å avstå fra fast føde. Drikke er ikke fast føde. I India faster man som en religiøs tradisjon og drikker bare vann, som er den sunneste og reneste fasten. Men jeg har smakt kaffe med fløte etter noen dager på vann og det smaker fantastisk. Man må på do et par ganger i uka under fasten, og etter hvert blir avføringen fastere og mer normal. I dag kunne jeg tydelig kjenne at bena bar meg lettere og kneet var neste helbredet. Når alt er bra, skal jeg spasere en tur hver dag. Samme meny som i går og et glass Samarin til kvelds.

 

LØRDAG 8. JANUAR
Det var ikke farlig om vinteren videre ble som nå, rundt null og 5 cm snø. Selv barna har litt kram snø å leke med. Jeg min frysepinn tenker mest på at jeg klarer å holde varmen. Startet dagen som vanlig med en C-brusvann. Herlig frisk smak til å døyve fastesmaken i munnen. En god nattesøvn selv om jeg måtte opp 3-4 ganger på potte på grunn av min vrange prostata. Kjente i morges tydelig at kroppen hadde kvittet seg med en del søppel i løpet av natta. Følte meg ennå lettere i kroppen og kneet var nesten helt bra. Men i dag skulle jeg i badstu og hadde flaks. Hotellet var stengt, men ringte sjefen som ga meg koden så jeg kunne gå inn og ta badstu og betale senere. Fantastisk! Med vår nye lille bil kjørte jeg på slapseføre for å teste den. Helt grei, og Allis kommeer til å like den når jeg får fikset Saaben min. Besøkte kameraten jeg hjalp med ovnen som ikke hadde våget å fyre i den og satt og frøs foran en vifteovn. Pipa var kald med dårlig trekk, så jeg la i forsiktig og til slutt ble det god fyr og han ble glad. Hjemme igjen ble det tynn varm kyllingsuppe og senere frukt-te. Kjenner at blodet har slipt bort nok et lag eller to av gammelt avfall og kroppen kjennes lettere. Gamle smerter jeg hadde glemt kommer tilbake en kort stund og blir borte. Det er slaggstoffene etter gamle problemer som nå slipes bort, og de merkes et kort øyeblikk. En underlig prosess som er designet for å holde oss friske. Lag for lag forsvinner de langsomt i bakvendt rekkefølge mens kroppen jubler.

  

FREDAG 7. JANUAR
Mildere i dag og et tynt lag snø. Et glass C-vitamin smakte godt, for under fasten får man ikke bare dårlig ånde, men også en litt vond smak i munnen. Sjuende dagen nå, det har gått fort. Noen faster 7 dager, men jeg fortsetter 3 uker til, for jeg vet hvor godt det da føles. Var på biljakt i dag, en liten bil til Allis. For da har vi en ekstra bil når min må ut og inn av verksted til jeg blir lei av det og bytter den ut. Men da jeg var på en bilbutikk og spurte etter en billig bil til 20-30 tusen fnyste han og sa deres billigste bil kostet 80 tusen. Av og til får man følelsen av at selgere ikke forstår hva en kunde er. Jeg var altså ikke velkommen og kunne bare gå igjen. Kunne han ikke vært litt hyggelig, for jeg kunne komme igjen og kjøpe en annen bil senere. Kanskje han kjente at jeg luktet vondt? Men jeg hadde jo pussa tenna. Okke som, der går jeg ikke tilbake. Kneet mitt er litt bedre, men vil ikke gå noen langtur. Hadde tenkt å spasere ned til hotellet, 1,5 km for å ta badstu, men sto over. I stedet fant jeg en bil i nabobygda Billingfors. En nabo kjører meg ned i kveld og kanskje kjører jeg selv hjem. Ellers har dagen vært normal, to ganger på do med løs mage. Tynn grønnsaksuppe til lunsj og jeg tror tomatjuice til kvelds, men flere glass vann innimellom. Fremover nå blir dagene ganske like, men skjer noe, så skriver jeg det her. I morgen skal jeg fortelle mer om hva som skjer i kroppen når fasten er kommet godt i gang, som nå.

 

TORSDAG 6. JANUAR
Ti minus i morges. Brrr. Men det skal bli mildere og kanskje regn igjen. Det passer meg bedre akkurat nå, for når man faster, blir man en frysepinn! Liten forbrenning - liten varme. Derfor er jeg godt påkledd, også i sengen. Kjennes tom i magen, men ingen sult. Det blir mye vann, men også litt smak. Veksler mellom tomatjuice med litt tabasco tilsatt varmt vann i et krus og blåbærte og sitronvann. Tar også kyllingsuppe Rett i Koppen. Dermed blir ikke inntaket av væske så kjedelig. En behagelig følelse av rengjøringen er tydelig. Avfall i kroppen tynger den ned, men allerede nå kjenner jeg at trykket letter. Noe annet er at tankene blir klarere. Derfor er faste også knyttet til tro på noe større enn oss selv som vi kan kommunisere med via meditasjon. Var borte hos min kamerat i dag for å hjelpe ham å sette inn en ny ovn, og ikke verken sulten eller trett da jeg ble kjørt hjem av en annen kamerat fordi min bil har gått til streik. Tomatjuise og varmt vann smakte helt utmerket i godstolen. Det finnes mye annet man kan drikke og fastepakker med grønsaksaft kan kjøpes. Etter en uke har blodtrykket gått ned og jeg kan droppe tablettene resten av måneden. Men når jeg spiser igjen, øker trykket igjen, uff. Det kan løses ved å gå ned i vekt, noe jeg vil prøve om igjen og om igjen til det lykkes. Jeg vil ned fra 120 til 90. Etter fasten har jeg tapt 20, men så går jeg opp igjen. Mon tro jeg klarer det denne gangen?

  

ONSDAG 5. JANUAR
I dag kom hodeverken som skyldes at kroppen rasjonerer det lille som er og kniper årene sammen og skaper spenning. Fasteverk kalles det og kan også være verk i ledd og muskler. Hodeverken kan vare en dag eller to til alt er stabilt. Når magen ikke får mat som blir energi, lager kroppen energi av lagret fett. Det kalles ketose som betyr en liten bonus, at man går ned i vekt. Nå på femte dagen har avføringen endret karakter. Matavfallet er ute og nå kommer neste fase. Hos meg er det okergult og løst. Så kan det gå flere dager uten avføring, men vann og væske må man ha, minst to liter daglig for å skylle ordentlig ut med urinen. Det første man merker under langfaste er at betennelser langsomt forsvinner både i ledd og muskler. Man kjenner at kroppen blir renere for hver dag. Materie er ikke som gammelt lagret avfall, men kan ha oppstått ganske nylig. Derfor ryddes denne unna først. I mitt 75-årige lange liv har jeg pådratt meg mange slags skavanker som jeg prøver å holde i sjakk med faste og badstu. Kanskje derfor folk sier jeg ser mye yngre ut enn jeg er? Avfallet lagres lag på lag i cellene rundt om i kroppen. Øverste laget er det som kom til sist og derfor tas først når denne prosessen starter. Så slipes lag på lag av etter hvert som fasten fortsetter og blodet kan ta opp avfallet og bringe det ut. Derfor hender det at man av og til kan kjenne gamle smerter dukke opp før de forsvinner igjen. Dagen gikk til besøk hos biltilsynet som ga bilen en dødsdom. Dyrere å reparere enn den er verd. Trist, men det skal bli godt å få en annen. Saab er bra, men nå vil jeg ha en liten Golf diesel. Te og tynn suppe i dag, og tynn tomatsuppe til kvelds, Kjenner meg i fin form, men begynner å bli sliten.

  

TIRSDAG 4. JANUAR
På grunn av badstu i går sov jeg rimelig godt i natt. Magen er falt til ro, men føler meg litt sulten likevel. Det gikk over etter et glass C-brus. Nå kjenner jeg at kroppen har startet å jobbe på en annen måte. Beskjeden fra hjernen virker. Rengjøringen er i gang ved at blodet er tømt for næring og kan ta med seg avfall stuet bort i alle kriker og kroker på nano-nivå. For dette handler om molekyler som de minste enheter og opp til døde celler. En celle er så liten at du må legge 200 celler etter hverandre for å få en millimeter. Avfallet fraktes til urinblæra og tarmen, men også til svetteporene. To ganger i uka faster jeg og en time hver gang. Avfallet inneholder kjemikalier, tungmetaller og miljøgifter for å ta de verste fiendene som må ut. Men også avfall etter forbrenning av næring, bestående av mange typer mat, som kjøtt, fisk,brød samt frukt og grønt. Alle matvarer avgir sin type avfall som derfor må behandles forskjellig. Som det er ulik eksos fra diesel og bensin. Avfallet sorteres i leveren som sender skiten ut i de forskjellige kanaler og åpninger. De tre verste fiendene skylles ut i urin og svette, matrester i tarmen. Derfor burde alle ta badstu og kan bli av med verk og betennelse i muskler og ledd uten piller og medisiner. Til lunch ble det tynn kyllingsuppe (Rett i koppen) og i ettermiddag en kopp solbær-te. I kveld blir det vel sitron-te og et glass vann før leggetid. I morgen skal jeg fortelle mer om hvilke plager du kan bli av med ved å faste.

  

MANDAG 3. JANUAR
Å faste er ikke å sulte. Faste er viljebestemt med en positiv hensikt. Sult er påtvunget på grunn av mangel på mat. På overflaten av hjernen er bevisstheten som er i stand til å styre underbevisstheten som når du bestemmer deg for å faste. Hele hjernen samarbeider fordi den forstår at faste er bra for kroppen inkludert hjernen selv. Faste klarner nemlig tankene betydelig. Alt handler om å bli kvitt gammelt lagret avfall. Faste er når man har mat men avstår frivillig fra den. Sult er når det ikke finnes mat som kan lede til stress og panikk. Stress er ikke travelhet og overarbeidelse som noen tror. Stress er en farlig kropslig reaksjon, en spenning som oppstår når hjernen forelegges et problem som må løses når den samtidig vet at det ikke går. Man må rekke siste bussen hjem, men vet at det klarer man ikke. Et enkelt eksempel, men det finnes mange svært alvorlige situasjoner som leder til stress. Men fasting gjør det ikke. Tvert imot, etter tre dagers faste begynner hjernen å samarbeide med kroppen for å utnytte denne situasjon da magen får seg en liten ferie og kan slappe av. Vann og andre væsker passerer lett uten bearbeidelse. Derfor er juice, te og buljong i tillegg til vann viktig å få nok av når gammel skitt skal skylles ut. Alle har hørt om saftfaste. Startet dagen med et glass Samarin og deretter C-vitamaintablett i vann. For første gang under fasten tok jeg en times badstu på hotellet ikke langt unna. Handlet litt mat for en kamerat som var blitt syk og måtte holde sengen for deretter å komme hjem til en kopp varm solbær-te. Betydningen av badstu under fasten ser vi på i morgen.

 

SØNDAG 2. JANUAR
Vi våknet grytidlig begge to, men ingen havregrøt i dag. Det er ellers vår vanlige frokost. Heller et glass med C-vitamin brustablett. Friskt og godt å starte dagen med. Magen rumler og vil ha noe å jobbe med, men jeg har sagt nei. Om et par dager slutter den å rumle, for da sier hjernen til resten av kroppen: Nå skal vi gjøre noe annet. Og det er å omstille til rense-modus. Blodei i årene er som jernbanevogner som ruller hele tiden og leverer varer eller henter søppel. Så når det ikke kommer mat, får kroppen tid til å kaste ut gammel skitt som tidligere bare var stuet vekk rundt omkring fordi vognene for det meste var fulle av mat. Nå for tiden spiser vi jo hele tiden. Lagret avfall blir gammelt og harskt og kan faktisk danne betennelser og verk i ulike deler av kroppen. Fasting er en perfekt metode for å rense ut dette. Et religiøst rituale hos mange, muslimenes Ramadan, men også hos jøder er faste en kjent skikk. Og i kirken har man fastetiden før påske. Når man renser kroppen slik, belønnes man med en ekstra god følelse av renhet tvers gjennom. Dagen i dag gikk fort med piano og sudoko og litt eplejuice med farris og eller flere glass vann. For drikke må man ha mye av under fasten. Hører på falske nyheter i radio og TV. Det morer meg å se at så mange politikere lyver mellom tennene som de har fått beskjed om. Folk får gjøre som de vil, men jeg foretrekker å styrke mitt immunforsvar ved blant annet å rense ut gammel skitt. Mer om dette i morgen.

 

LØRDAG 1. JANUAR 
Endelig er dagen kommet. Min Ramadan ennå en gang. En hel måneds fastekur. Normalt ville være å grue seg til denne dagen, men nei. Jeg har gledet meg lenge for jeg vet hva faste betyr for en god helse. I går kveld hadde vi hummer og champagne med kremkake til dessert og en liten cognac. Stille og fredelig bare oss to gamle, Allis og jeg. Hun vil også faste sammen med meg. Klokka tolv begynte det å smelle, men alt var over på ti minutter. Altså ikke noe særlig fres. Sikkert på grunn av den såkalte pandemien. Folk er nervøse for hva som kan hende dette nye året. De fleste forstår at noe er galt, veldig galt. Vårt immunsystem er under angrep med et biologisk våpen de kaller vaksine. Jeg vil heller styrke min immunitet mot sykdommer ved å følge gode gamle råd fra folkemedisinen. Som deriblant handler om faste. Om verden slik vi kjenner den går nedenom og hjem nå, skal jeg og mine gå for en bedre helse dette året enn året før. Denne første dagen ble det ingen diger nyttårsfrokost som vi hadde før. Et glass saft bevilget jeg meg og senere et glass vann med en c-vitamin brustablett. Første dagen føles om enhver annen dag da man ikke spiser før på kvelden. Men i kveld blir det heller ingen fast føde. Kanskje en buljong? Eller en Farris, vi får se. Sov lenge i dag, så tiden gikk fort. Løste en Sudoko, spilte litt piano, fyrte i peisen og nå har jeg altså begynt å skrive bloggen. I morgen skal jeg fortelle mer om selve fasten og dens opprinnelse.

 

Brit Jacobsen 19.01.2021 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

ROALD DANIELSEN 20.01.2021 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

Ellen 10.01.2021 17:27

Hei, og tusen takk for svar

Ellen 09.01.2021 19:56

Hei!, kveldens lille høydepunkt å høre åssen din dag har vært:) lurte på om det er innafor å drikke en kopp med hjemmelaga brokkoli/blomkålsuppe?

ROALD DANIELSEN 10.01.2021 15:49

Hei Ellen. Helt ok å drikke suppen din, men sil den, for hvis du får fast føde kan renselsen stoppe opp litt. NB: C-vitamin brustablett er ikke fast føde

ROALD DANIELSEN 10.01.2021 15:14

Sam har delvis rett. Autofagi er et nytt ord om celler som eter seg selv. Faste er renselse. Man kan vannfaste eller saftfaste. All faste bedre enn ingen faste

Sam 10.01.2021 09:31

Da er det ikke faste du gjør. Kun vann skal inntas. Ser også at blogger drikker både c vitamin og tomatsuppe. Det ødelegger for autofagi iallefall.

ROALD DANIELSEN 05.01.2021 11:31

Gratulerer med valget. Dette vil du ikke angre og velkommen til å følge min blogg og sammenligne med deg selv

Birgitte R Fremstad 05.01.2021 09:33

Spennende! Fastet flere ganger, max 14 dgr. Planen er hele jan her også nå, 5.dag idag. :)

Birgitte 03.01.2021 00:16

Det gikk fort fra 1.januar til 2.februar....🤭

Roald Danielsen 04.01.2021 22:22

Trykkfeil-djevelen igjen, takk for påminnelse...

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar