EN SUNNERE LIVSSTIL

HVEM VILLE IKKE FORETREKKE Å TILBRINGE LIVET SITT I SLIKE OMGIVELSER ENN I ET SKITTENT INDUSTRIOMRÅDE?

VÅR MÅTE Å LEVE PÅ HAR ENDRET SEG RADIKALT DE SISTE HUNDRE ÅR. ETTER AT INDUSTRIEN TOK OVER LIVET VÅRT PÅ NÆR SAGT ALLE OMRÅDER HAR VI FÅTT EN NY LIVSSTIL SOM IKKE UBETINGENT HAR GITT OSS ET BEDRE LIV

Fremskritt i vest
Vår moderne verden har endret seg betraktelig i forhold til det livet våre forfedre levde. Framgang på noen områder og tilbakegang på andre. Noen vil si det har vært ett skritt frem og to tilbake. Levealderen er økt, særlig fordi spedbarnsdødeligheten har gått ned og det at folk ikke sliter seg ut med hardt arbeid for tidlig. Mange alvorlige sykdommer er bekjempet og påstått utryddet. Rask behandling av sykdom og ulykker på grunn av effektivt system med ambulanser og sykehus. Mange liv forlenges dessuten kunstig i alderdommen der å få sovne inn kanskje hadde vært bedre. Dette gjelder særlig den vestlig og industrialiserte verden, mens den såkalte tredje verden stort sett er som den har vært lenge.

Tross framgangen, blir vi likevel fortsatt syke idet årsaken til sykdom ikke alltid gis nok oppmerksomhet. Det er behandling som er i fokus og av interesse, og mange mener dette har med penger og prestisje å gjøre. Også helse er blitt industri, hvilket noen mener gir grunn til en viss bekymring. 

Et moderne helseproblem
Et stort iøyenfallende helseproblem man ikke hadde før, er den tiltagende overvekt som rammer barn som voksne og som forsøkes bekjempet på flere måter. Dette problemet genererer mange andre sykdommer ettersom kroppen belastes mer enn normalt og sliter med å holde seg i orden og balanse. Det paradoksale er at tross overvekten er mange likevel underernært på viktige næringsstoffer, både vitaminer og mineraler.

USA har lenge vært kjent for dette problemet og mange skrekkeksempler er vist på fjernsyn som i noen tilfeller har veid over 300 kilo og har vært for tunge til å flyttes på. Noen opererer bort store deler av magesekken eller gjennomgår andre kirurgiske inngrep for å avlaste kroppen, idet fastekurer eller gymnastikk rett og slett er for farlig. Men bare ti kilo overvekt er en helserisiko og mange lurer på hvorfor det er så lett å rammes.

Industrien ikke uten ansvar 
Ekspertene har mange forskjellige råd for å løse dette, slankekurer, trimapparater, kolstholdsråd. Noen virker, andre ikke. Årsaken til vår moderne og sykelige fedme ligger i den endring i livsstil vi alle antok etter at industrialderen kom. Moderne produkter som bilen, fjernsynet, datamaskiner og ikke minst godstolen og sofakroken, har gjort oss late og komfortable slik at vi sitter for mye i ro. Som om ikke det var nok, må mange av oss proppe i oss snacks og godsaker mens vi sitter der og tror vi har det godt.

Se på gamle bilder av folk som lot seg fotografere i grupper. Hvor mange overvektige ser du? Veldig få, men se på nyere bilder av en gruppe moderne mennesker. Da ser du nesten bare overrvektige! Den forandring som er skjedd er på grunn av avtagende fysisk aktivitet, men også kombinert med et feil kosthold. Men husk at før i tida var det veldig få gymstudioer, mens det derimot var gymnastikk som fag i skolen! I gamle dager var det dessuten veldig lite såkalt junk- og fastfood.

Industrien har ikke bare gitt oss komfort og tidsbesparende nødvendigheter. Den har også forgiftet vårt jordsmonn, vårt vann og vår luft, direkte og indirekte. Derfor har vi også følgesykdommer av dette som riktignok kan stabiliseres, men tydeligvis ikke utryddes. Mange spør derfor med rette om industrien har vært en velsignelse eller forbannelse.

Bruksanvisning hadde vært bra
Det å bevege seg er noe vi er skapt for. Når musklene ikke brukes til det de er designet for, blir de ikke bare slappe og hengende, de blir også oppsamlingsplass for slaggstoffer etter forbrenningen av næring som foregår i mage og tarm. Smerter og plager som oppstår forskjellige steder i kroppen, får så navn etter stedet problemet samler seg eller etter den som forsker oppdager fenomenet. Selve årsaken er stort sett den samme, en slags forgiftning og utmatting av kroppens muskler og organer.

Konstruktøren av livet burde ha latt det medfølge en tydelig bruksanvisning for en så kompleks bygning som kroppen vår er. I stedet er vi alle overlatt til oss selv og må ved prøving og feiling lære oss den smertefulle veien til et bedre liv. Det merkelige er at vi alle ser ut til å måtte lære de samme tingene om og om igjen idet vi sjelden bryr oss om å lytte til andres bitre erfaringer og gode råd før det er påtrengende nødvendig. Særlig barn og unge er tilbøyelige til å ikke ville følge mammas og pappas veiledning. Er det da noe rart at det går som det går?

Nå er det vel ikke helt riktig at vi ikke har fått en bruksanvisning. For naturen prøver å lære oss veien å gå. Det gjelder bare å forstå det språket naturen bruker.

Våre felles grunnbehov
Hvis vi tenker etter, er det enkelt å forstå hva kroppen trenger for å trives. For det er dette det handler om. Vi må ha frisk luft, nærende mat og drikke. Vi må kunne holde oss varme og aktive og ha noe meningsfylt å ta oss til. Dette er våre felles grunnbehov. På denne basis bygger man videre, men vi havner snart langt fra hverandre der ikke så mye er felles lenger. Det gjør egentlig ikke noe, for variasjon er en fryd. Men ikke hvis det går i feil retning.

Bruksanvisningen som mange savner, finnes som nevnt i en form ikke alle begriper og kan også kalles den kollektive livserfaring. I Kaukasus lever folk temmelig enkelt, men de lever til langt over de hundre år. Årsaken har vi forstått for lenge siden. De er aktive, får mye frisk luft og de drikker youghurt som holder magen i orden. Andre naturfolk har andre ting å lære oss og ingen har problemer med å finne frem til det gode liv dersom man vil. Som det sies i Skriften: Gå til mauren og bli vis.

Vårt bakstreverske ego
Vi hindrer ofte oss selv i å leve et godt liv og holde oss til en sunn livsstil. Livet i byer betyr bruk av bil, timevis titting på fjernsyn, bruk av data og mobiltelefon der man ikke engang trenger gå ut av godstolen for å løfte av røret. Når man skal forflytte seg litt i byen, tas bilen i bruk. Får man lyst på en pizza, baker man sjelden selv, men tar bilen til restauranten om den bare ligger et kvartal eller så unna. Men dette er bare en liten del av alle de dumme tingene en gjør som hindrer en i å oppnå en bedre helse og et godt liv.

Ungdommen merker ikke problemene med en gang og tror at det skal være sånn. Men etter hvert akkumuleres de dårlige tingene vi gjør og kroppen begynner snart å trappe ned og forbereder seg til slutt på en kollaps.

Det finnes mange andre aspekter av det sunne og gode liv enn det som er påpekt her. Etter hvert kommer flere artikler om emnet som forhåpentligvis vil vekke nysgjerrighet. Hensikten med dette er ikke å tjene penger, for denne informasjon er gratis. Hensikten er å forsøke å vise veien til noe godt som vi alle lengter etter. Lykke til med dine anstrengelserr for å oppnå det gode liv!

 

ROALD DANIELSEN

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar