BEHANDLING AV HELSEPROBLEMER

IKKE ALLE VET AT EN SPESIELL FISK KAN RENSE FØTTENE OG AT RENE OG FRISKE FØTTER ER VIKTIG FOR HELSEN

NÅR HELSEN SVIKTER, GJØR MAN HVA SOM HELST FOR Å GJENOPPRETTE SUNNHETEN I KROPPEN, OFTE KOSTE HVA DET KOSTE VIL

Ikke alle vet at jeg har drevet en liten helsekostbutikk. Kun for en kortere tid, snaue to år og for en god stund siden. Dette ga meg litt erfaring med vanlige helseproblemer, naturmidler og helsevesenet. Jeg har egentlig alltid vært opptatt av naturlig helbredelse av sykdommer. I ganske ung alder leste jeg om eplesidereddik og honning, for ikke å snakke om fastekurer og råkost.

Livet siden har lært meg mye om sunnhet og sykdom, om naturens måte å helbrede på kontra helsevesenet. Jeg har lært at sykdom egentlig ikke er så komplisert, men at det som regel stammer fra en slags forgiftning eller opphoping av slaggstoffer etter forbrenning av næringsmidlene i fordøyelsen. Så får sykdommen ofte et navn og en karakter alt etter hvor slagget setter seg fast.

Men helseskader kan pådras på andre måter, noen ganger helt unødig ved inntak av direkte farlige stoffer som nikotin og alkohol, eller enda verre narkotiske stoffer. Men en rekke moderne matvarer viser seg også å være skadelig når de inntas i større mengder, f.eks. sukker, smør, kaffe og mel. Selv melk bør man ikke drikke i store mengder, spesielt ikke som voksen.

Det beste man kan gjøre for å hindre skader er å forebygge ved å leve sunt. Mye frisk luft må til, men en må også lære å puste riktig. Mye friskt vann må også til, dog ikke for mye. Et par liter væske per dag skulle rekke for de fleste. Noe av denne væsken får man i seg via maten.

De fleste koker i stykker maten før de spiser den. Vitaminer dør når de oppvarmes til 60-70 grader og gjør kokte eller stekte grønnsaker nesten verdiløs. Skjønt mineraler og andre sporstoffer klarer seg. Det beste er å spise mest mulig råkost eller salat til middagen. Noe annet viktig er å ikke spise for mye. Og holde seg langt unna junkfood, fastfood, snacks og godterier.

Det gjelder å holde kroppen ren og i form. Trim og gym er viktig, men også det å få ut det slagg som forbrenningen etterlater seg. Tarm og blære tømmes daglig, og man svetter også mer enn man tror. Dermed kvitter kroppen seg naturlig med mye slagg. Likevel er det nok mye som ikke kommer ut. Dette kan man fikse ved å gå i svømmehall og badstu, som gir både trim og svetting. Men man kan også ta en fastekur som er et gammelt helseråd. Det finnes saftkurer og andre spesielle fastekurer som gjør at man ikke blir helt utmattet og likevel kan gå på jobb. Men en skikkelig fastekur uten å drikke annet enn vann i en uke eller to, er fullt mulig. Dog ikke uten å snakke med lege om det, dersom man har spesielle helseproblemer eller tar viktige medisiner.

Det er mange spekulanter som er ute etter folks penger og later som de kan hjelpe folk til å få et bedre helsemessig liv. Alle slags behandlere og terapeuter finnes over alt og alle har noe viktig å fortelle, uten at de egentlig har det. For det viktigste forteller de ikke; at du kan bli kvitt dine helseplager på en mye enklere måte enn å følge deres kostbare program. Mange av disse er ikke annet enn kvakksalvere som lover gull og grønne skoger til de har fått pengene sine. Alle slags apparater og remedier er til salgs og slik klarer de å lure den ene etter den andre. For folk som lider av en helseplage har bare en ting i hodet, bli kvitt problemet, koste hva det koste vil.

Selv helsekostbutikker putter jeg i denne kategorien med sine mange hyllemeter med allskens piller og pulver og dråper. Noe av det er selvsagt bra, f.eks."svenskdroppar" som er bitterstoffer for leveren vi får alltfor lite i oss av.

Det er skrevet mange bøker om helsekost og naturmedisin. Ikke alle har like stor verdi. Men en bok har jeg selv satt ekstra stor pris på. Skrevet av Maria Treben og med tittelen: "Helse fra Guds apotek" med klar adresse til naturens mange helseplanter som finnes nesten rett utenfor stuedøra. F.eks.løvetann, en plante som pryder forsiden på boka. Ellers vet de fleste at brennesle inneholder de fleste mineraler vi trenger, noe også vanlig tang og tare gjør. 

Frukt og bær, helst ikke kjøpt i butikken, men høstet i egen hage, eller familiens eller naboens. Men skogsbær er fulle av vitaminer og mineraler og burde stått mye mer på menyen enn de faktisk gjør.

Proteiner får man fra mange grønnsaker, f.eks. erter og bønner, men de fleste får det i seg ved å spise kjøtt, inkludert fugl og fisk. Men vær forsiktig med svinekjøtt, da dette danner mye urinsyre i kroppen og kan skape giktproblemer.

Som liten måtte jeg ta tran, men det var ikke noe problem, for opp gjennom livet så jeg at jeg ikke ble forkjøla når jeg bare hadde husket å ta tran. Og c-vitamainer da, som man trenger ekstra mye av om vinteren. Alle andre vitaminer også forresten, for den moderne industrielt produserte maten er beviselig blitt fattigere på alle slags næringsstoffer slik at mange er skeptiske til nesten all mat som selges i butikkene.

Man trenger ikke alle de produktene som tilbys og som finnes i et slikt stort utvalg fordi det gir arbeidsplasser og inntekter og skatteinngang. Helsevesenet vil dessuten at folk skal være litt syke, i alle fall om man skal dømme etter den måten man behandles på. For da kjøper man også medisiner hele tiden, og er det noe helsevesenet er interessert i, så er det en sterk og levende farmasøytisk industri. At det finnes koplinger mellom disse er helt tydelig, men slett ikke av det gode.

Hvis du som jeg virkelig ønsker å leve lenge og ha god helse, er det noen enkle regler du bør holde for å forebygge sykdommer. Selv alvorlige sykdommer som kreft og hjerteproblemer kan unngås dersom du følger visse enkle råd. Kjør mindre bil og heller sykle eller gå. Vær mye ute i frisk luft, helst i skog og mark. Drikk mye vann og sørg for en god nattesøvn. Stress mindre og spis ikke for mye. Men spis så sunt som du forstår må være riktig og vær positiv og ha godt humør.

Til slutt vil jeg minne om at folk i Kaukasus blir langt over hundre år fordi de drikker youghurt. Noe å tenke på det også kanskje? 

ROALD DANIELSEN

PS. Jeg må understreke at disse helseråd ikke er ment som erstatning for nødvendige legebesøk.

T.Klepp 10.08.2014 15:47

Hei,kan flere ukers fasting helbrede betennelse i tarmene?

Roald Danielsen 10.08.2014 16:27

Trolig, men konferer med lege. Beroende på hva betennelsen kommer av. Men prøv en ukes faste med etterfølgende vegetarkost en uke og se hva som skjer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar