ATOM NR 90 - THORIUM

DETTE ER EN FANTASIFULL OG FULLSTENDIG OPPDIKTET SPENNINGSHISTORIE KNYTTET TIL ATOMREAKTOREN I HALDEN

 

 

 

 THORIUM


 

AV ROALD DANIELSEN
ANNO 2008


FORORD

Atomnummer 90 i det periodiske system er et tungt grunnstoff som i kjernekraftindustrien kan omdannes til og med fordel erstatte uran. Det radioaktive avfallet kan nemlig gjenbrukes i prosessen, slik at problemet med avfallet blir betydelig mindre. Andre fordeler med thorium har å gjøre med mulighetene for omgåelse av ikkespredningsavtalen. I Norge finnes rundt 15 prosent av verdens forekomst av thorium, hvilket kan regnes for å være betydelig. Man sier derfor at når oljealderen er slutt, kan Norge gå rett over i thoriumalderen. Denne kunnskap om thorium er relativ ny, men visse ideer knyttet til dette grunnstoffet grodde frem hos flere enn ønskelig var.

 

Som det finnes mange farlige stoffer i verden, finnes det også mange farlige mennesker. Når slike ting kombineres, kan utfallet bli fatalt. Denne spenningsroman er fri fantasi, men er likevel bygget på mange hendelser og erfaringer fra virkeligheten og kunne derfor meget godt ha funnet sted i en verden som vår.

 

 

INNHOLD

 

01     Ansiktet i Svenskegata

02     skjulested på landet

03     Russisk kaviar

04     Nysgjerrighet og valgets kval

05     Anslaget mot Gamle Tante

06     Treffpunkt Mellerud

07     Båt etter båt

08     Det går alltid et tog

09     Skjebnetimen

10     Millionene i grus

 

 

 

KAPITTEL 1

 

ANSIKTET I SVENSKEGATA

HALDEN OKTOBER 2004

 

-Det kan da ikke være mulig! Nei, det kan da pokker ikke være ham! Kanskje et annet sted i verden. Men ikke her i Halden! Samtidig visste han at det nettopp var selveste Osama bin Laden han nå hadde sett. Verdens mest ettersøkte mann hadde for et minutt siden befunnet seg bare noen meter unna ham! Uten skjegg og turban og sin velkjente arabisk flagrende kjortel. Men med det verdenskjente ansiktet, øynene, øyenbrynene, nesen og munnen. Nei, mannen var ikke til å ta feil av! Dette måtte være ham! Og denne mannen befant seg altså nå i Halden av alle verdens steder! Tankene raste gjennom hodet hans. Hvordan hadde han funnet veien hit og hva hadde han her å gjøre? For å gjemme seg? For å hvile ut i fred et sted der ingen ville finne på å lete etter ham? For å skape et nytt 11. september i oljestaten Norge? Han så for seg angrepet på New York for noen år siden og grøsset. Men uansett, dette var Osama bin Laden i egen person han hadde sett smyge seg over fra en bil til en annen i Svenskegata, ei trang bakgate i Halden. Han holdt nesten ikke ut tanken på at det nettopp var ham som hadde sett det han hadde sett. Det hele hadde gått så fort som et velregissert teaterstykke, og nå var akten over. Scenen var tom for aktører. Men det som hadde skjedd var som punktsveiset fast i hjernebarken hans. Samtidig tok en annen tanke form. Det var en ufattelig høy pris på denne mannens hode.

 

For sitt indre blikk så han nok en gang for seg World Trade Center rase sammen, og en hel verden i sjokk. Han så for seg president Georg Walker Bush der han på besøk hos en skoleklasse fikk hvisket nyheten i øret sitt og stirret tomt, men likevel megetsigende, ut i luften. Deretter amerikanernes rasende sorg og rop på hevn og straff og så den intense jakten på Al Caida og Osama bin Laden som hele verden forlengst har lært navnet på og har sett hvordan ser ut. Han så for seg bombingen av Tora Bora og andre mål i Afghanistan. Han så for seg alle amerikanske militære eksperter og våpenprodusenter som var sugne på å få prøve ut og samtidig bruke opp sine mange gamle lagrede farlig kraftige våpen, for så å få lagrene fylt opp igjen. Han så for seg alle de unge guttene som ble sendt ut i krigen på andre siden av jordkloden, som de førte med sin overlegne militærmakt. Han så også for seg invasjonen av Irak som var en naturlig følge for amerikanerne i deres krig mot islamske terrorister og suicidale geriljakrigere. Han så for seg hele Midt-Østen som et eneste stort slagfelt i den hete striden mellom jøder og arabere. Og deres gjensidige terrorkrig mot hverandre. En terror han mente amerikanere selv hadde skyld i ved sin maktsyke imperialisme, for ikke å snakke om interessen for billig arabisk olje! Araberne hater jødene, og derfor hater de amerikanerne som styres av de sionistene jødene. Han så også for seg amerikanernes krig mot det de kalte onskapens akse, Afghanistan, Iran, Syria. Alle disse forferdelige bildene raste nå gjennom hodet hans. Til all denne elendigheten knyttet altså amerikanerne ett navn fremfor noen, Osama bin Laden! Mannen han nettopp hadde sett rett inn i ansiktet. Dette kunne ikke være sant!


PS. Dette er en smaksprøve. Vil du gjerne lese videre, må du kjøpe boken.
Copyright: Roald Danielsen 2008
| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 11:14

Det håpløse er at vi ikke kan reise uten å vaksinere oss... Jeg har barn og barnebarn i Thailand og har ikke sett dem på 2 år. De pleide å komme hit hver sommer

20.01 | 17:07

Ja, du må starte forsiktig og huske PROBIOTIKA som erstatter din tapte tarmflora av bakterier. Lykke til...

19.01 | 17:46

Hei nå skal jeg henge meg på vannfaste vil prøve i 30 dager fra nå. Klarte 19 dager i fjor men brøt fasten feil så hadde mage vondt i to uker etterpå.

10.01 | 17:27

Hei, og tusen takk for svar